Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Stefan Maletić- matematički genije ponos Srpca (Foto)

Opština Srbac u novijoj istoriji nije imala talentovanijeg učenika iz oblasti matematike i fizike kao što je Stefan Maletić koji oduševljava svojim znanjem i pomjera granice i ovakve genije treba stimulisati i zadržati na ovim prostorima jer oni predstavljaju budućnost naše zemlje.

Ovo je zaključak sa prijema kojeg je organizovao načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević za Stefana Maletića kako bi mu čestitao na osvojenoj srebrnoj medalji na 27. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Tirani i dosadašnjim nagradama, po čemu je svoju školu i opštinu Srbac prikazao u najboljem svjetlu.

Stefan je na matematičkoj olimpijadi u Albaniji, koja je trajala od 23. do 28. juna, učestvovao sa pet talentovanih matematičara iz cijele BiH i zajednički u ekipnom plasmanu osvojili su treće mjesto, u konkurenciji 20 država iz Evrope i Azije, što je najbolji rezultat Bosne i Hercegovine do sada.

U pojedinačnoj konkurenciji, pored Stefana koji je osvojio drugo mjesto, jedini iz Republike Srpske je nastupio Vuk Janković iz Trebinja koji je osvojio zlato, a učestvovalo je i po dvoje takmičara iz Sarajeva i Tuzlanskog kantona koji su osvojili bronze.

“Zadaci su bili veoma teški, ali to je uobičajeno na međunarodnim takmičenjima. Radili smo ih iz oblasti algebre, teorije brojeva, geometrije i kombinatorike, a iz svake od njih je bio izabran po jedan. Poredani su od najlakšeg do najtežeg i posljednji je zaista predstavljao veliki izazov, mogu slobodno reći da je možda bio najteži do sada, a ukupno smo ih radili oko četiri i po sata”, rekao je Stefan.

Plasman na olimpijadu u Tirani ostvario je na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH u Visokom, koja je održana 27. maja, gdje je u ukupnom poretku ostvario četvrti najbolji rezultat, a prije toga je osvojio prvo mjesto na 30. Republičkom takmičenju iz matematike za osnovne škole iz Republike Srpske, koje je 22. aprila održano u Doboju.

Stefan je briljirao i na svim drugim nivoima takmičenja ove godine, školskom, opštinskom i regionalnom, gdje je bio ubjedljivo prvi, a i na republičkom takmičenju je osvojio maksimalan broj bodova. Njegov mentor je bio Nedim Okić, nastavnik matematike, zahvaljujući kojem je postigao ovako dobre rezultate.

Za učešće na olimpijadi u Tirani pripremao se u školi za nadarene matematičare u Sarajevu koju pohađa već neko vrijeme.

Na Zimskom kampu u Sarajevu, koji je održan od 13. do 18. januara u organizaciji Udruženja matematičara BiH i uz podršku Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, Stefan je ostvario još jedan istorijski rezultat osvojivši maksimalan broj poena na sva četiri testa koji je uradio. Naime, svaki od testova je nosio maksimalno 100 bodova, a Stefan se sa 400 bodova plasirao na prvo mjesto i imao čak 75 bodova više od drugoplasiranog na listi i ovo je najbolji rezultat od osnivanja kampa do danas. U Stefanovoj kategoriji takmičilo se 40 osnovaca iz cijele BiH, a tri takmičara su bila iz Republike Srpske.

Da Stefan obara sve moguće rekorde, potvrđuje i podatak da je upisao gimnaziju u Banjaluci, prirodno-matematički smjer, kao prvi na listi i imao je najbolji rang od svih učenika koji su upisali banjalučku gimnaziju, u bilo kom smjeru.

“Matematici posvećujem najveći dio svog slobodnog vremena. Dok traje nastava vježbam je svakodnevno, pa čak i vikendom, a sada dok traje raspust takođe izdvojim dnevno barem tri do četiri sata za rješavanje zadataka, a omiljena oblast mi je teorija brojeva. Za sada nemam planova čime ću se baviti u životu i usmjeren sam isključivo na obaveze koje me čekaju u gimnaziji”, rekao je Stefan.

Pored matematike, Stefan postiže izuzetne rezultate iz fizike i nakon trijumfa na školskom, opštinskom i regionalnom takmičenju, osvojio je 13. maja drugo mjesto na republičkom takmičenju u Bijeljini, a za takmičenja ga je pripremala nastavnica Tanja Gudalović.

On je prvi učenik u istoriji Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca koji se plasirao na državno takmičenje iz matematike i balkansku juniorsku olimpijadu i prvi koji je u jednoj godini osvojio najviši plasman na republičkim takmičenjima iz matematike i fizike.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je cijela lokalna zajednica ponosna na njegove uspjehe i genijalnost i izrazio nadu da će i u narednom periodu ostvariti zapažene rezultate.

“Posebne zasluge svakako idu roditeljima koji su bili najveća podrška, a zatim nastavnicima koji su prepoznali Stefanov talenat i vrlo često žrtvovali svoje slobodno vrijeme kako bi ga što bolje pripremili za takmičenja. Naša opština je prepoznatljiva po nadarenim učenicima koji postižu dobre rezultate u školovanju i na prijemnim ispitima na fakultetima, a nerijetko budu proglašeni i za studente generacije. U svojim profesijama su takođe veoma cijenjeni i uspješni što takođe želim i Stefanu”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Za ostvarene rezultate iz matematike i fizike, Stefan je prošle godine na svečanostima povodom krsne slave i Dana opštine Srbac dobio Nagradu opštine mladima i novčani iznos od 500 KM, a tokom današnjeg prijema je takođe dobio novčanu nagradu za najnovije rezultate i druge simbolične poklone.

Prijemu koji je organizovan u kabinetu načelnika prisustvovali su takođe zamjenik načelnik opštine Vladimir Gužvić i Stefanov otac Veroljub.

Izvor: Opština Srbac - Facebook
7,300FansLike
456FollowersFollow