Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Sve više mladoženja u Srpskoj uzima ženino prezime

Da se sve više mladoženja prilikom sklapanje braka odlučuje da svoje prezime zamjeni prezimenom nježnije polovine pokazuje i činjenica da je u toku prošle godine u Republici Srpskoj u 23 slučaja sklapanja bračne zajednice došlo do promjene prezimena.

Naime, u tradicionalnim društvima je ustaljena potreba da žena prilikom udaje treba da preuzme muževo prezime jer činom braka ona stupa u suprugovu porodicu, ali sve češći su slučajevi u kojima muž uzme ženino prezime.

Kako su za “Nezavisne” kazali iz Republičkog zavoda za statistiku (RSZ)  u toku prošle godine sklopljeno je 5.530 brakova, a u 23 slučaja mladoženja je prekrišio tradiciju i preuzeo ženino prezime umjesto svog.

Kako ističu, postoje i rijetki slučajevi gdje se mladoženja odluči da pored svog prezimena zadrži i ženino.

“Kada je u pitanju prezime nakon zaključenja braka, u toku prošle godine svoje prezime zadržalo je 5.504 mladoženja, a  u tri slučaja mladoženja je na svoje prezime dodao od nevjeste”, navode iz RSZ.

Ivan Šijakovć, sociolog, za “Nezavisne” ističe da se u budućnosti može očekivati da se ovakav trend nastavi pa čak i poveća.

“Smatram da u budućnosti možemo očekivati da se ovaj trend nastavi, odnosno da će veći broj mladoženja  uzimati ženino prezime, pa čak mislim da će doći i to toga da mnogo veći broj njih uz svoje prezime uzima i ženino”, rekao je Šijaković.

Prema njegovim rijačima, za ovakve slučajeve postoji više različitih razloga.

“To je dvostruko uslovoljeno, jer je naša tradicionalna patrijarhalna kultura dosta oslabila proteklih godina. Nekad je bilo nezamislivo i neočekivano da u jednoj balkanskoj porodici mladoženja svoje prezime zamjeni ženinim, a sada to postoje nešto sasvim normalno”, rekao je Šijaković.

Dodaje da se balkanska kultura dosta transformisala i da ovakav podatak ne treba predstavljati iznenađenje.

“Još jedan bitan razlog jeste taj što se na taj način iskazuje ravnopravnost između supružnika, kao i sama vjernost, ali i uzajamno poštovanje”, rekao je Šijaković, dodajući da ovo pojačava povezanost između bračnog para.

Kako je rekao, mnogi muškarci se za promjenu prezimena prilikom vjenačanja odlučuju zbog koristi.

“Dosta mladoženja se za promjenu prezimena odlučuje iz lične koristi. Ukoliko njihova partnerka ima bolji ugled i uticaj mnogi od njih žele isto, jer oni nemaju taj ugled i samim tim kada svoje prezime zamjene njenim oni odmah dobiju sve što njihova žena već ima”, zaključio je Šijaković.

Izvor: Nezavisne | Dijana Petrušić
7,400FansLike
458FollowersFollow