Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tehnička škola iz Gradiške postala lider u obrazovanju tehničara u regionu (Foto)

Zahvaljujući brojnim projektima, posebno posljednjem projektu „iNnovaNet“, Tehnička škola iz Gradiške postala je tehnološki najopremljenija škola u regionu.

Kabinet mehatronike, po tvrdnjama stručnjaka koji su ga opremali, je najbolji kabinet u cijeloj BiH. U drugom kabinetu već su u praksi CNC strug i robotska ćelija.

Bojana Bjelovuk, stručnjak iz Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte grada Gradiška, rekla je da je zahvaljujući projektu Tehnička škola stekla sve tehničke uslove za uvođenje novog smjera – tehničara za robotiku.

“U sklopu projekta je kreiran trening plan i priručnik za mehatroniku i za CNC operatere za obradu metala. Priručnik će imati primjenu i u nastavi i u osposobljavanju odraslih osoba. Trenutno smo u procesu izbora spoljnjih stručnjaka za organizaciju besplatnih obuka za mehatroniku i za CNC operatere za obradu metala, koji će se održavati u ovim kabinetima”, rekla je Bjelovuk.

U toku naredne sedmice će javnim konkursom biti pozvani zainteresovani za obuku u ova dva smjera.

“Biće primljene dvije grupe, 24 polaznika obuke za mehatroničare i 24 za CNC operatere za obradu metala. Zanimljivo je da se mogu prijaviti i zaposlene i nezaposlene osobe, koje će imati jedinstvenu priliku da usavrše svoja znanja i vještine iz oblasti mašinstva i obrade metala”, rekla je Bojana Bjelovuk.

Direktor Tehničke škole iz Gradiške Vlado Tomić rekao je da osim opreme škola raspolaže i sa veoma mladim i stručnim nastavnim kadrom.

“Obratili smo se Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da nam odobri uvođenje novog zanimanja, a to je tehničar robotike. Bićemo prva škola u BiH koja će imati to zanimanje. To bi trebala biti nadgradnja postojećeg zanimanja tehničara CNC tehnologije. Učenici će imati mogućnost da osim programiranja CNC mašina nauče programirati i robotsku ćeliju”, rekao je Tomić.

Vodeći aplikant projekta „iNnovaNet“ je Zenička razvojna agencija, Gradišku predstavlja Odjeljenje za razvoj i međunarodne projekte, Hrvatsku Industrijski park Nova Gradiška i Crnu Goru Inovativno-preduzetnički centar „Tehnopolis“ iz Nikšića.

Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondovima Evropske unije.

Izvor: mojgradiska.com | B.Grgić
7,400FansLike
458FollowersFollow