Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Banjaluci pušten u rad sistem za kontrolu vezanja pojasa i upotrebe telefona

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pustilo je zvanično u rad pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, koji je instaliran u Banjaluci, naselje Lazarevo, u Bulevaru srpske vojske.

“Sistem detektuje nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotrebu mobilnog telefona prilikom upravljanja motornim vozilom”, saopšteno je iz MUP-a.

Foto: Facebook/Policija Zaustavlja – Banja Luka

Cilj ovog pilot-projekta jeste da se primjenom pametnih tehnologija unaprijedi bezbjednost saobraćaja provođenjem preventivnih mjera, ali i da se prikupe statistički podaci praćenjem prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa i korištenja mobilnog telefona.

Namjera je da se izvrši preventivni uticaj na svijest građana – da postanu svjesni svoje odgovornosti, te da se na taj način smanji broj saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture.

Foto: Facebook/Policija Zaustavlja – Banja Luka

Na osnovu znanja i tehnologija, realizovan je pilot-projekat koji ima za cilj prevenciju, na način da građani dobijaju upozorenje na LED displeju o korištenju mobilnog telefona, nekorištenju sigurnosnog pojasa i dnevnoj statistici detektovanih prekršaja.

Instalirana kamera na pomenutoj lokaciji ima ugrađenu analitiku za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, detekciju nekorištenja sigurnosnog pojasa i korištenje mobilnog telefona u vožnji.

Sistem, osim kamere, ima i fleš lampe koje služe za osvjetljenje vozila radi kvalitetnije fotografije i veće tačnosti, a lampe blicaju na svako vozilo, a ne samo vozilo u prekršaju.

Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju se ispisuju registarske oznake vozila u prekršaju i upozorenje “Vežite pojas” i “Ne koristite mobilni telefon”.

“Na ovaj način se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju upozoravaju na nepoštovanje saobraćajnih pravila koje u velikoj mjeri može ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju”, ukazali su iz MUP-a.

Iz MUP-a napominju da je ovaj projekat izabran kao jedan od deset najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih ideja po projektu “Inovacijski izazov – Banjaluka – grad budućnosti”, koji su zajednički pokrenuli UNDP i grad Banjaluka, a koji je podržalo Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Izvor: Agencije | Foto: Facebook/Policija Zaustavlja - Banja Luka
7,400FansLike
457FollowersFollow