Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci i Banjaluci 80% medicinara imaju antitijela na kovid-19

Čak 68 odsto medicinskih radnika koji rade u domovima zdravlja širom Srpske ima antitijela na virus korona.

Podaci su ovo međufaze serološkog ispitivanja, koja se počela sprovoditi u aprilu ove godine.

Tokom ove međufaze nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koju su zajedno sproveli Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, testirano je 1.100 medicinskih radnika zaposlenih na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, u razgovoru za “Nezavisne” rekao je da u nekim sredinama kao što su Gradiška i Banjaluka procenat medicinara koji su razvili antitijela ide i do 80 odsto.

“Procenat se kreće od 40 do 80 odsto u zavisnosti od mjesta do mjesta. U Banjaluci i Gradišci je dosta velik procenat i kreće se oko 80 odsto”, rekao je Bokonjić.

Druga faza ispitivanja

Dodao je da se početak druge faze seroloških ispitivanja očekuje početkom juna.

Naveo je da će uzorak u drugoj fazi seroloških ispitivanja biti dosta veći nego što je to bio slučaj u prvoj fazi ispitivanja.

“Uzorak će u drugoj fazi biti oko 5.000 učesnika. Ponovo ćemo koristiti metodu slučajnog, randomizovanog, uzorka”, kazao je Bokonjić.

Istakao je da čekaju da im od Svjetske zdravstvene organizacije stignu antitijela da bi mogli započeti drugu fazu ispitivanja.

Značaj ove studije, koju zajedno sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS, ogleda se u tome da će dati uvid u prokuženost stanovništva virusom korona, te odgovoriti na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Drugim riječima, kada se završi ovo ispitivanje, dobiće se uvid koliko je ljudi preboljelo koronu, neki građani nisu ni bili svjesni da su zaraženi, jer su bili asimptomatski prenosnici virusa.

Izvor: Nezavisne | Autor: Anja Matarugić
7,300FansLike
457FollowersFollow