Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Gradišci predstavljen spot za pjesmu “Rano moja” (Foto/Video)

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, juče je na ljetnoj sceni Zavičajnog muzeja u Gradišci predstavljen video-spot za pjesmu “Rano moja”, posvećenu najvećem stratištu Srba u Jasenovcu.

Pjesmu je otpjevala umjetnica iz Crne Gore Danica Crnogorčević, tekst je napisao njen suprug đakon Ivan Crnogorčević, a video-spot je djelo mladih ljudi iz Republike Srpske na čelu sa scenaristom i kamermanom Zoranom Pilipovićem i rediteljem Boškom Krljašem.

Ivan Crnogorčević je istakao da je zahvalan Bogu što je kroz pjesmu “Rano moja” uspio da izrazi svoj doživljaj stradanja srpskog naroda u Jasenovcu i na ovim prostorima.

“Pouka iz ovog stradanja je da beskompromisno moramo da čuvamo našu pravoslavnu vjeru, srpski jezik i našu narodnu svijest. Mene kao pravoslavnog Srbina iz Crne Gore stradanje u Jasenovcu isto tako dotiče kao i stradanje Srba na Kosmetu i na drugim mjestima. Nadam se da će ova pjesma probuditi najdublje emocije kod ljudi, a time će se probuditi i svijest o svetim žrtvama”, naveo je Crnogorčević.

On je dodao da poruka pjesme “Rano moja” ne proziva nikoga, nego se dotiče veličine i stradanja srpskog naroda na ovom prostoru.

Danica Crnogorčević je izrazila nadu da će ova pjesma zaživjeti među ljudima i da će poslati poruku ljubavi, oproštaja, nade i vaskrsenja.

Reditelj Boško Krljaš rekao je da je ideja za snimanje spota bila Pilipovićeva, te da je kroz rad na spotu osjetio da je dio nečeg važnog.

On je dodao da je jedna od ključnih stvari za spot bio autentičan prostor odakle su odvođeni jasenovački logoraši.

Izvor: mojagradiska.com
7,400FansLike
457FollowersFollow