Cookie Consent by Free Privacy Policy website

UNESKO iduće godine odlučuje o zaštiti „kozaračkog kola“

“Kulturno-umjetničko društvo „Kolovit“ Gradiška u martu 2022. godine nominovaće gusto pleteno „kozaračko kolo“ na konkursu UNESKO-a, kako bi ovo tradicionalno kolo bilo proglašeno nematerijalnim kulturnim naslijeđem”, rekao je za “Radio Gradišku” predsjednik ovog KUD-a Mirko Borjanović.

Borjanović je podsjetio da je inicijativa da se „kozaračko kolo“ zaštiti kod UNESKO-a pokrenuta 2019. godine, a da bi nakon prijave odluka trebala da bude donesena u roku od šest do 18 mjeseci.

„Osim prijave na konkurs i kratkog videa u trajanju od 7-8 minuta, što je obavezno da se pošalje, radimo i niz aktivnosti na promociji i očuvanju „kozaračkog kola“. Na inicijativu KUD-a i Grada Gradiška, kao prva aktivnost u ovom projektu, na zgradi u naselju Senjak urađen je mural koji oslikava „kozaračko kolo“ na pravi način“, naveo je Borjanović.

On je rekao da je u cilju promocije za djecu osmišljena bajka o „kozaračkom kolu“ koja će biti ilustrovana, te će biti urađena predstava, a u planu je da se uradi slagalica (pazla) sa motivom oslikanog murala i memori igrica sa motivima narodnih nošnji iz Potkozarja i Lijevče polja.

„U planu je i snimanje CD-a sa pjesmama koje su pratile „kozaračko kolo“, te da se u sve uključe i mlađi članovi kulturno-umjetničkih društava da nauče da pjevaju te pjesme, kako bi ih podstakli da u svoj  repertoar uvrste „kozaračko kolo“ i tradicionalne igre i pjesme Potkozarja i Lijevče polja“, dodao je Borjanović.

Govoreći o planiranim aktivnostima folklornih grupa KUD-a „Kolovit“, Borjanović je naveo da krajem oktobra tri dječije grupe idu na Etno kamp u Kraljevo, da je u decembru planiran godišnji koncert svih dječijih folklornih grupa, a da su za narednu 2022. godinu planirane aktivnosti povodom obilježavanja jubileja 30 godina rada KUD-a „Kolovit“, koliko društvo postoji pod ovim imenom.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,300FansLike
457FollowersFollow