Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vlada podržala biznis Igora i Gorice Dodik: “Fruit Eco” iz Gradiške povukao najviše novca iz fondova

Vlada Republike Srpske i u prošloj godini je izdašno pomagala privatne biznise porodice Dodik. Tri firme čija je pretežna djelatnost voćarstvo iz agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda su dobili više od 370.000 maraka, piše portal “Capital.ba“.

Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske firme “Fruit Eco” iz Gradiške, te “Agro voće” i “Global Liberty” iz Laktaša dobijala su finansijsku podršku za prodato i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protivgradne mreže, a potpomognuti su novčano i kako bi sanirali štetu od mraza.

“Fruit Eco” je u vlasništvu Igora Dodika, “Agro voće” se prema privrednim registrima vodi na Goricu Dodik, a u preduzeću “Global Liberty” njih dvoje su suvlasnici.

Riječ je o djeci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ih u javnosti predstavlja kao “preduzetnike koji ne zarađuju mnogo i koji se na sve načine bore da opstanu“, prenosi “Capital.ba”.

Najviše novca za “Fruit Eco” iz Gradiške

Najviše novca iz fondova je povukao Igorov “Fruit Eco”, u sklopu kojeg posluju voćnjaci u Gradišci.

On je za proizvedeno i prodato voće dobio premiju od 100.000 maraka, a za postavljanje protivgradne mreže 50.000 KM.

Kao podršku za višegodišnje zasade Republika Srpska je Igora pomogla sa nešto preko 47.000 maraka, dok je za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobio 27.729 KM.

Iz Registra se vidi kako je preduzeću odobreno i blizu 3.000 maraka regresiranog dizel goriva, pa kad se podvuče crta, pomoć koju je mlađi Dodik dobio iznosi 227.700 KM.

Preko 128 hiljada KM za “Agro voće”

Pravo na podsticaje i odštetu koristila je i Gorica Dodik, i to preko preduzeća „Agro voće“.

Tako joj je za štetu od mraza iz Kompenzacionog fonda isplaćeno 49.589 maraka, dok je za proizvedeno i prodato voće „ubrala“ premiju od 50.811 maraka.

Kada se uračuna regresirano gorivo i podrška za voćarsku proizvodnju, ova firma je dobila ukupno 128.670 KM.

Najmanje novca za zajedničku firmu

Goričina i Igorova zajednička firma „Global Liberty“ dobila je najmanje novca kada su podsticaji u pitanju. Od 17.053 KM koje su im doznačene, polovina se odnosi na kompenzaciju za štetu od mraza, koja iznosi 8.787 KM.

Novca se “našlo” i za “Prointer”

Među hiljadama korisnika, novca je bilo i za kompaniju „Prointer“ kojoj je za vođenje i održavanje Registra poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno 145.435 KM.

Isplaćeno skoro 90 miliona

Generalno, iz Kompenzacionog fonda i Agrarnog budžeta Republike Srpske u prošloj godini je isplaćeno 88,2 miliona maraka.

Pomoć za siromašne 318.000 KM

Inače, Vlada RS juče je objavila kako je obezbjeđeno 318.000 KM za humanitarna udruženja i socijalno ugrožena lica Republike Srpske, takođe iz Kompenzacionog fonda RS.

Kako se precizira u saopštenju, pomoć je namijenjena za sljedeće organizacije i udruženja građana: Crveni krst (60.500 KM), “Mozaik prijateljstva”, Banjaluka (50.000 KM), “Optimisti”, Prijedor (13.500 KM), “Hljeb života” Prijedor (7.500 KM), MDD Merhamet Banjaluka (8.250 KM), MDD Merhamet Kozarska Dubica (3.000 KM), MDD Merhamet Novi Grad (3.500 KM), “Iskra” Novi Grad (1.000 KM), te “Emaus”, Srebrenica (5.850 KM).

Može se zaključiti da novca ima, ali i da siromašni ostaju siromašni…

Šta je Kompenzacioni fond?

Kompenzacioni fond Republike Srpske (KFRS), pravno lice sa javnim ovlašćenjima čija je djelatnost upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima direktne podrške s ciljem saniranja posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, a sjedište mu se nalazi u Banjaluci.

Prvobitno je usljed vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog pandemije virusa korona reaktiviran Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske sa proširenom nadležnošću za upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima za obnovu usljed štete izazvane elementarnim nepogodama, prirodnim, tehničko-tehnološkim i ekološkim katastrofama, epidemijama i drugim vanrednim prilikama koje uzrokuju štetu.

Dotadašnja nadležnost Fonda solidarnosti je bila upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima za obnovu nakon poplava u maju 2014.

Kompenzacioni fond Republike Srpske je osnovan Uredbom sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske od 14. maja 2020. preuzevši prava i obaveze Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske za saniranje posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona. Osnivač Kompenzacionog fonda je Republika Srpska, a osnivačka prava i odgovornosti vrši Vlada Republike Srpske.

Gradiskalive.com
7,400FansLike
459FollowersFollow