Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zgrada Muzičke škole – važan istorijski objekat u Gradišci (Foto)

U toku je rekonstrukcija jednog od značajnih istorijskih objekata u Gradišci, u kome se već dvije decenije odvija osnovno muzičko obrazovanje.

Osnovna muzička škola „Branko Smiljanić“ u ovom objektu, starom gotovo cijeli jedan vijek, radi od 2003. godine. Velelepno zdanje, na najatraktivnijoj lokaciji u gradu, bilo je u vlasništvu više imućnih porodica.

Prema raspoloživim podacima, o kojima nam govori Bojan Vujčić, direktor gradiškog Muzeja, kuću je izgradila porodica Džinić, u vrijeme kada je građen savski kej, od 1903. do 1906. godine.

„Ragi-beg Džinić, najbogatiji zemljoposjednik u BiH, je na najljepšem mjestu, Korzu, sagradio kuću koja je, pored zgrade Vijećnice i Hotela „Kajzer“, danas jedini objekat preostao iz tog perioda“, naglašava Vujčić.

Prije Prvog svjetskog rata, u kući je počela raditi Agentura Pere Todića, poznate trgovačke porodice u ovom kraju. Nasljednici Pere Todića će 1918. godine kupiti kuću od sina Ragi-bega Džinića i u njihovom vlasništvu ostaće narednu deceniju.

Sljedeći vlasnik ovog zdanja je obućar Vlado Bilbija, koji u njoj ostaje do 1941. godine, kada biva protjeran u Srbiju. Nakon povratka, ostaje mu sprat objekta, a prizemlje kuće mu je, pojašnjava Vujčić, oduzeto nacionalizacijom.

Kasnije će u tom dijelu poslovati Narodna banka, a onda i Katastar. U jednom periodu, Katastar je uporedo radio sa Osnovnom muzičkom školom, koja se u objekat useljava 2003. godine. Nekoliko godina kasnije, Katastar je izmješten na drugu lokaciju, a prostorije, koje je trebalo u potpunosti renovirati, doijeljene su na korišćenje Muzičkoj školi.

Kompletan objekat danas je u vlasništvu Grada, koji se opredijelio da objekat, stavljen na raspolaganje Osnovnoj muzičkoj školi „Branko Smiljanić“, u potpunosti rekonstruiše. Direktor Škole Ivan Ristić kaže da se trenutno radi na sanaciji krova, a kasnije će uslijediti postavljanje fasade. Od unutrašnjih radova, najznačajnijima smatra opremanje sale, ali i osposobljavalje sistema grijanja u svim prostorijama, te zamjenu podova.

Muzičko obrazovanje na području Gradiške datira od polovine prošlog vijeka, zahvaljujući muzičkom pedagogu Branku Smiljaniću koji je, u tom periodu, sa porodicom došao u Gradišku. Branko je predavao violinu, a njegova supruga Tatjana klavir i solfeđo. Na žalost, porodica Smiljanić, čija je ćerka uvažena beogradska primadona Radmila Smiljanić, nije se dugo zadržala u Gradišci, ali je Škola, u čast začetnika muzičkog obrazovanja na ovom području, ponijela njegovo ime. Muzičko obrazovanje učenika zatim se nastavlja kroz rad Područnog odjeljenja banjalučke Muzičke škole, u prostorijama Narodnog univerziteta, a onda i OŠ „Braća Ribar“, sve do 2002. godine kada je osnovana OMŠ „Branko Sminjanić, koja će godinu kasnije useliti u današnje prostorije i početi sa radom.

U protekle dvije decenije, Škola se razvija i ostvaruje zapažene rezultate. „Prve godine upisali smo 120 učenika, danas obrazujemo dvjesto učenika više. Pored klavira, harmonike i gitare, otvorili smo odsjeke violine, flaute, violončela, solo pjevanja, klarineta, saksofona“, dodaje Ristić. Rezultati rada ove ustanove postali su prepoznatljivi kako na domaćoj, tako i međunarodnoj sveci. Unazad nekoliko godina, po broju osvojenih nagrada učenika na republičkom nivou, gradiška Muzička škola je druga, odmah iza banjalučke Škole „Vlado Milošević“.

Izvor: radiogradiska.com | Sanja T.
7,400FansLike
457FollowersFollow