Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banka spriječila realizaciju milionskog projekta kompanije iz Gradiške

Republika Srpska propustila je priliku da postane pionir u realizaciji ICO projekata u BiH, ali i regionu, koji je pokrenula kompanija “Bitminer Factory” d.o.o, a koji je propao, jer je UniCredit banka iz Banjaluke jednostrano raskinula ugovor o otvaranju računa i počela da vraća uplate investitorima.

Inače, ICO projekat (initial coin offering) podrazumijeva inicijalnu ponudu novčića, odnosno tokena i predstavlja najjednostavniji i najefikasniji metod za prikupljanje investicija. Smatra se alternativnim oblikom sakupljanja investicija i  u svijetu sve više projekata realizuje se na taj način i pored toga što je ICO nastao izvan tradicionalnog finansijskog tržišta.

Jedan od ovih projekata u Republici Srpskoj, tačnije Gradišci, pokušala je da realizuje i kompanija “Bitminer Factory” iz Gradiške, koja je zajedno s partnerima u projekat uložila milione KM, međutim, jednostranim raskidom ugovora o otvaranju računa UniCredit banke iz Banjaluke cijeli projekat je zaustavljen jer je bio zasnovan na blokchain tehnologiji.

U svrhu realizacije ovog projekta kompanija “Bitminer Factory” zajedno s partnerima izgradila je i dvije mini-hidrocentrale, a projekat su podržale i ozbiljne međunarodne kompanije. Jedan od osnivača kompanije “Bitminer Factory” je i Gabriele Angeli, čija porodična firma više od 50 godina radi u industriji nafte, gasa i obnovljivih izvora energije i sarađuje s najvećim kompanijama širom svijeta.

Odšteta- 256 miliona KM

S obzirom na to da je projekat propao, cijeli slučaj završio je na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, koji je odlučio da UniCredit banka kompaniji “Bitminer Factory” treba da plati 256 miliona KM na ime odštete i izgubljene dobiti.

“UniCredit banka Banjaluka nikada ne komentariše nekadašnje, trenutne ili potencijalne klijente niti postupke koji su u toku. Ono što možemo reći je da je banka postupila u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima te iskoristila svoje zakonsko i ugovorno pravo da prekine poslovni odnos s klijentom u skladu s odredbama ugovora. Potpuno smo uvjereni u isporavnost naših postupaka. Smatramo da je presuda u suprotnosti sa zakonima BiH i međunarodnim pravom i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva da osiguramo poštovanje naših prava”, rekli su u UniCredit banci u Banjaluci.

Konačnu riječ o ovom sporu, jednom od najvećih u ovom dijelu Evrope, daće Viši privredni sud u Banjaluci, gdje je u toku drugostepeni postupak.

Podsjećanja radi, suština spora “Bitminer Factory” iz Gradiške i UniCredit banke je u tome da je kompanija iz Gradiške imala plan da preko dvije hidrocentralne proizvodi struju, koju bi dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudarenje kriptovaluta, dok bi ostatak, odnosno višak električne energije koju proizvode, išao u elektroenergetsku mrežu.

Plan je bio da se za taj projekat animiraju i privuku investitori tako što bi se emitovali digitalni tokeni u zamjenu za novac, koji bi se prikupljao preko računa koji je bez ikakvih poteškoća otvoren u UniCredit banci u Banjaluci. Prvi problemi nastali su nakon što je banka počela da vraća uplate, pravdajući se da ne može poslovati s preduzećima koja se bave kriptovalutama, jer su navodno takva interna pravila grupacije.

Međutim, u svijetu je UniCredit banka poznata kao neko ko je rano usvojio blockchain tehnologije i pametne ugovore, a tokom sudskog postupka u prvom stepenu UniCredit banka nije mogla dokazati da grupacija ne posluje s onima koji se bave kriptovalutama.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike