Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiška rasadnik muzičkih talenata: Zlatne note i glasovi odzvanjaju svijetom

Solističkim koncertima, nagradama na domaćim i međunarodnim takmičenjima i nastupima na velikim pozornicama mladi muzičari iz Gradiške pokazali su velike umjetničke domete i potvrdili da je Gradiška rasadnik muzičkih talenata.

Neki od njih su se već afirmisali, a drugi su na dobrom putu da to postignu.

Violinistkinja Iva

Iva Ristić, učenica Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” u Gradišci, u klasi profesora Ivana Otaševića, sa velikim uspjehom nedavno je nastupila sa mostarskom filharmonijom na Koncertu mladih talenata BiH, Srbije i Hrvatske. Na koncertu su se predstavili višestruko nagrađivani violinisti iz Novog Sada, Niša, Užica, Daruvara i drugih mjesta, a Iva je pokazala izuzetne muzičke domete. Ona je izvela kompoziciju “Rumunska igra”.

“Violinu sviram od pete godine i osvojila sam 25 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Najdraže su mi sa takmičenja u Bečeju, Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Beogradu. Veliku podršku daju mi roditelji koji se takođe bave muzikom. Oni su profesori u Muzičkoj školi”, kazala je Iva za “Srpskainfo”.

Vasilijevo veče

U “Kulturnom centru” Gradiške predstavio se još jedan muzički biser. To je mladi pijanista Vasilije Pucar, bivši učenik OMŠ “Branko Smiljanić”, koji je završio Muzičku školu “Davorin Jenko” u Beogradu, a od jeseni biće student na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu. Taj fakultet sa velikim uspjehom pohađa Đorđe Kuzmanović iz Gradiške, bivši učenik gradiške osnovne, a banjalučke srednje muzičke škole.

“Radujem se položenom prijemnom ispitu na uglednom fakultetu, gdje ću dograditi svoja muzička znanja. Svakodnevno vježbam i po nekoliko sati. Takmičenja su mi uvijek bila bitna, jer tu mogu da provjerim sebe, spoznam koliko sam napredovao”, izjavio je Pucar.

Njegovi muzički uzori su mu Evgenih Kisin, Vladimir Aškenadi, Antun Rubinštajn, a najčešće svira Šopenova i Hendlova djela.

“Volim svoj grad, tu sam odrastao, napravio prve muzičke korake uz pomoć nastavnice Stojanke Škorić. Zato želim da solističkim kocertom iskažem zahvalnost, a istovremeno predstavim ljepotu klavirske klasične muzike”, rekao je Pucar za “Srpskainfo”.

Solo pjevanje

Minja Šukalo, student master studija solo pjevanja na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, nedavno je svoje visoke domete pokazala solističkim koncertom u Gradišci, gdje je nastupila uz klavirsku pratnju profesorke Marije Šestić.

Šukalo je dobitnica brojnih nagrada, među kojima “Cvjetko Rihtman”, kao jedan od najboljih studenata muzičkih akademija u BiH. Takođe je proglašena najboljim studentom instrumentalnih odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci tokom “Dana Vlade S. Miloševića” 2020. godine.

“Solistički koncert je prilika da se suočimo sa sobom i publikom na pozitivan način, da pokažemo svoju muzičku vještinu, razmijenimo emocije i energiju. Vjerujem da sam to uspjela na ovom koncertu. Takođe, moram podsjetiti da sam nekoliko dana ranije imala veliku čast i zadovoljstvo da u Gradišci zapjevam zajedno s Danicom Crnogorčević, što je doseglo vrh moje muzičke i svake druge emocije”, kaže Minja Šukalo.

Minja često nastupa s kolegama Nikolinom Kalajdžić i Miroslavom Vukovićem, akademskim muzičkim umjetnicima koji takođe bitno doprinose afirmisanju muzičke scene grada na Savi, kao i njegov nekoliko godina mlađi kolega Dragan Brkić.

Ivan Ristić, direktor Muzičke škole “Branko Smiljanić”, smatra da rezultati potvrđuju kontinuitet talentovane djece i dobrog rada u školama, gdje su nastavnici i profesori veliki znalci, uporni da svoja iskustva prenesu na učenike.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,400FansLike
457FollowersFollow