Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Smijenjen direktor Agencije za bankarstvo RS zbog presude UniCredit banci teške 256 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske razriješila je Radu Rastoku, dužnosti direktora Agencije za bankarstvo Republike, a jedan od razloga je i taj što Vladu Republike Srpske nije obavijestio o sporu koji je UniCredit banka izgubila od kompanije Bitminer Factory iz Gradiške.

“Početkom 2022. godine prvostepena presuda nadležnog suda u Republici Srpskoj u materijalno značajnom iznosu protiv jedne sistemski značajne poslovne banke, a koja potencijalno može da utiče na finansijski sektor, je dodatno poljuljala povjerenje u bankarski sektor. Ove informacije nisu upućene Vladi Republike Srpske, Ministarstvu finansija Republike Srpske odnosno Komitetu za koordinaciju nadzora finansijskog sektora, iako imaju značajne poslovne odnose sa tom bankom. Vlada cijeni da je trebala biti obaviještena od strane Agencije jer se radi o vrlo složenom i osjetljivom pitanju sa kojim se mnoge zemlje regiona nisu susretale”, navodi se u obrazloženju za smjenu Rastoke.

Inače, Okružni privredni sud u Banjaluci krajem prošle godine presudio je da UniCredit banka Banjaluka kompaniji Bitminer Factory treba da isplati 256 miliona KM jer je jednostrano raskinula ugovor sa ovom kompanijom i na taj način spriječila realizaciju milionskog projekta.

Izvor: Nezavisne | Uroš Vukić
7,300FansLike
457FollowersFollow