Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Tužilac uskoro odlučuje o slučaju smrti mladog Srpčanina

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, odnosno postupajući tužilac, uskoro bi trebalo da donese tužilačku odluku u vezi s predmetom koji se odnosi na smrt Srđana Cvijića (31) iz Srpca, a koji je preminuo u Banjaluci.

Njegov brat Nemanja je, podsjetimo, u noći između 28. i 29. septembra 2020. godine uzalud molio Službu hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Banjaluka da dođe po mladog Srpčanina jer mu je pozlilo.

Uskoro će se navršiti dvije godine od kada je smrt mladića nerazjašnjena, a isto toliko ne prolazi agonija njegovih najmilijih.

Par sedmica nakon što je Srđan preminuo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je formiralo predmet, ali gotovo dvije godine kasnije nema epiloga, mada iz Tužilaštva tvrde da će se to uskoro dogoditi.

“Taj predmet formiran je po službenoj dužnosti 15. oktobra 2020. godine (na osnovu informacija dobijenih iz sredstava javnog informisanja) i sprovedena su potrebna vještačenja, saslušavani svjedoci, a preduzimane su i druge radnje radi utvđivanja činjeničnog stanja”, rečeno je za “Nezavisne” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Tvrde da je preduzimanje tih radnji zahtijevalo određeno vrijeme kako bi se one mogle uspješno okončati.

“Postupajući tužilac vrši analizu svih prikupljenih dokaza i obavještenja, po čijem završetku se uskoro može očekivati donošenje tužilačke odluke”, ističu iz Tužilaštva.

Srđanov brat Nemanja kaže da je Tužilaštvo dobilo dobar dio dokaza, ako ne i sve.

“Međutim, zbog toga što obdukcija nije rađena, a nije rađena jer sam ja potpisao da se ne radi, jer dva dana nisam znao gdje se tijelo nalazi, a kamoli šta više, bi nedostajala uzročno-posljedična veza koja bi mogla direktno vezati sam nedolazak vozila Hitne pomoći i smrti. Bez uzročno-posljedične veze, zakon je takav da, bez obzira na očiglednu grešku i propust, sve može pasti na sudu”, kaže Nemanja.

Prema njegovim riječima, da je Srđan preživio postojao bi nalaz doktora koji bi, ako bi bilo posljedica, dokazao da je vozilo moralo doći, a pri smrtnom ishodu, ako nema obdukcije – “nikom ništa”.

“Što se tužilačke odluke tiče, ako će biti donesena uskoro, ne nadam se ničem pozitivnom. Međutim, sam predmet ne može da zastari zbog potencijalnog krivičnog djela koje se može staviti na teret, pa se još nadam da postoji šansa da se nađe u ovim našim zakonima dovoljna veza da se ovo šta se desilo pravedno sankcioniše, a najbitnije od svega – da se više ne desi nikom”, ističe Nemanja.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne” ranije pisale, na tri mjeseca za 20 odsto smanjena je plata dispečeru SHMP Doma zdravlja Banjaluka koji je radio u noći između 28. i 29. septembra prošle godine, kada je Srđan preminuo.

Sankcija je uslijedila nakon što je ožalošćena porodica zatražila da se utvrdi odgovornost pripadnika SHMP-a, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci te večeri, kada je Nemanja zvao Hitnu pomoć, po Srđana nije došlo sanitetsko vozilo, pa ga je morao voziti taksijem.

Srđan je, podsjetimo, preminuo kobne noći na Urgentnom odjeljenju Univerzitetskog kliničnog centra RS, a uzrok smrti nije do kraja utvrđen.

“Sama činjenica što je Dom zdravlja izrekao maksimalnu disciplinsku kaznu za radnika bi trebalo da bude dovoljno, međutim, zakonski gledano, to baš i nije tako. Zato bi trebalo što prije mijenjati i dopunjavati zakone koji bi štitili građane, a ne samo određene”, naglašava Nemanja Cvijić za “Nezavisne”.

Izvor: Nezavisne | Autor: Dragan Sladojević
6,700FansLike